Otthon tervezés - megéri profi szakembert igénybe venni?

Lakberendezés, interior design…Ezekről a szavakról sokakban első gondolatként az merül fel, hogy egy-két bútort tologatunk, néhány dekort és trükköt felhasználva már kész is a mutatós, csinos otthon. Ugyanakkor egy otthon megteremtése ennél összetettebb feladat. Optimális esetben a lakberendező, belső építész már az ingatlan tervezésének korai szakaszában bekapcsolódik a folyamatba, hogy az adott család igényeire tudja szabni az egész lakást, házat.

TERVEZÉS ELŐTT EGYÜTT GONDOLKODUNK

Mielőtt akárcsak egy tollvonás megtörténne, egy alapos, mélyreható beszélgetéssel indul a közös gondolkodás, ahol a szakember feltérképezi a család szokásait, életét, igényeit. Az olyan lényegtelennek tűnő részlet is fontos lehet, ha valaki rossz alvó, ami befolyásolhatja akár a falak hangszigetelésének kialakítását, vagy a hálószoba lakáson belüli elhelyezését.

BIZALMI KAPCSOLAT A TERVEZŐ ÉS A MEGRENDELŐ KÖZÖTT

A tervezés időszakára ilyenkor egy picit a lakberendező is a család tagjává válik, hiszen betekintést nyer a család mindennapjaiba, szokásaiba. Minden esetben ez egy bizalmi kapcsolat, ami szükséges is ahhoz, hogy pont olyan otthont teremtsenek, amiben utána értelmet nyer az otthon érzés, az otthonosság fogalma. Nagyszerű érzés, amikor minden az igényeink szerint értünk van. A mai rohanó világban kell egy hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, ahol töltekezhetünk, lazíthatunk, önmagunk lehetünk.

ÉLETÜNKHÖZ IGAZÍTOTT TEREK-
TÉRSZERVEZÉS MINDENEK FELETT


Miután minden igényt feltérképeztünk, és a lakás meglévő alaprajza a kezünkben (gépünkön) ekkor kezdődik a munka egyik, ha nem a legfontosabb része a funkciók szerinti térszervezés: azaz a terek oly módon való kialakítása, hogy azok a család mindennapjaihoz, életéhez, szokásaihoz a legjobban illeszkedjék.

Minden család más és más igényekkel érkezik: van, aki a konyháját a nappalival egyben szereti, mert főzés közben is együtt lélegzik a családdal. Van, aki a konyhát kizárólag szeparáltan tudja elképzelni, mert zavarja a mosatlan edény látványa. Konyhán belül is változatosak az igények: a konyhatechnológia folyamatos fejlődésével nagyobb a helyigény, valamint a gépészeti, elektromos előkészületek is fontosak: például szuvidáló gép, borhűtők, air fryer sütők, grillező lapok, munkalapba építhető páraelszívók…csak, hogy néhány példát említsünk.

Befolyásoló tényezők az otthon is végezhető hobbik, mint például zenélés.

Az elmúlt néhány év kitermelte a home office, valamint a hybrid munkavégzést, így egyre nagyobb az igény az otthoni munkavégzésre alkalmas hely megteremtésére.

A MINKET SZOLGÁLÓ LAKÁS = BOLDOG OTTHON
LAKÁSUNK AMI ÉRTÜNK VAN

Az okos otthonok sem számítanak ma már újdonságnak, ugyanakkor az elektromos, valamint gépészeti tervezésnél ezt is figyelembe kell venni: a hűtés-fűtés, árnyékolás, világítás és a multimédia terén.

A világítás megtervezésénél olyan apróságnak tűnő dolgok is számítanak, hogy az ott lakónak milyen a látása: amennyiben rövidlátó, őt kimondottan zavarják a rossz fényviszonyok, hiszen, ha nincs kéznél a szemüvege, akkor alultervezett fény mellett nehézséget okozhat egy-két rövidebb szöveg elolvasása is. Bizonyára mindannyian találkoztunk már azzal a képpel, amikor hosszabbítókkal rengeteg zsinór terjeng a lakás megannyi pontján. A megfelelő időben, még az építési szakaszban jól megtervezett villanytervvel, szinte teljesen kiküszöbölhető a zsinórtenger.

Amikor mindezek letisztultak és kialakult a funkciók szerinti elrendezése a helyiségeknek, kialakul a berendezési alaprajz, ekkor kezdünk először beszélni a színekről, formákról. Mert mit sem ér egy gyönyörű tapéta, egy-egy szép bútordarab, ha nincs meg a helye, ahol tündökölhet.

Mindezeket figyelembe véve, úgy gondoljuk szakember igénybevétele nagyon sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakásunk értünk legyen és minket szolgáljon.